Det var fornøyde dommere som i dag møtte opp på Tunehytta for å motta sin dommerdrakt. Denne drakten er den offisielle klubbdommerdrakten fra Norges fotballforbund.

En del av dommerene møtte i dag opp for å få utlevert sin klubbdommerdrakt

21 registrerte klubbdommere 

I Tune IL Fotball er det registret 21 dommere i alderen 11-14 år. Disse dømmer alle hjemmekampene i barnefotballen hos oss.

Det er de eldste (+ 13 år) som har mulighet til å dømme 7er fotball, og alle (+ 11 år) har mulighet til å dømme 5er fotball.

Melder seg på kamper

Vi benytter oss av Spond.com, der man kan melde seg på å dømme kamper. Alle hjemmekamper til alle lag som ønsker å benytte klubbdommere er importert inn i Spond. En uke før kampen skal spilles går en invitasjon ut til alle om de ønsker å delta eller ikke.

Det er lagt opp til førstemann til mølla prinsippet, men vi kommer til å se an litt om det er noen som får veldig mange kamper i forhold til andre. Da vil vi nok regulere litt slik at alle skal få muligheten til å dømme noen kamper i løpet av sesongen.

Klubbdommerkurs

Vi har henvendt oss til kretsen om de kan holde et klubbdommerkurs på Tunehytta. Dette var de positive til og vi venter en tilbakemelding på dato for dette kurset.

Det gir selvfølgelig en ekstra trygghet å ha en kurs i bunnen når man skal ut på gressmatta å være kampleder.

Kampverter

Et krav til lag som ønsker å benytte klubbdommere er at de stiller opp med en kampvert.

Det er både viktig og hyggelig at hjemmelaget har en vert som tar imot gjester, og en kampvert har også en tydelig og respektert rolle under kampen. Kampvertens oppgave er å bidra til en god ramme rundt kampen preget av Fair play. Kampverten har på gul kampvertvest og har med seg foreldrevettkort.

En av oppgavene til kampverten under kamp er følgene:

  • Støtte dommeren og påse at reaksjoner mot dommer er innen rimelighetens grenser
  • Prate med dommer i pausen
  • Oppfordre til gode og positive tilrop fra foreldre, og ta kontakt hvis det går over streken
  • Påse at alle tilskuere oppholder seg to meter unna sidelinjen
  • Oppfordre til positivitet fra trenere/lagledere, både mot spillere og dommer
Tekst på ryggen: Det er #IKKeGREIT å kjefte!

Før var det foresatte som dømte

Bare for noen år siden så var det foresatte som var dommere i barnefotballen, men vi har sett en endring på dette da mange foresatte ønsket ikke å dømme.

Enkelte trenere fortalte at foresatte gjerne kom 5-10 minutter etter kampstart for å slippe å dømme kamper. Da måtte som regel treneren dømme selv og det er ikke heldig da en trener skal lede sitt lag fra sidelinjen.

Da vi så denne endringen måtte vi komme opp med en løsning og det var da og ty til ungdommen i klubben. Så vi startet opp med klubbdommere for ca. 3 år siden og i år har vi virkelig fått med oss mange som ønsker å dømme kamper og det er veldig positivt.

Så vi håper at noen av disse fortsetter som dommere videre i mange år fremover, slik at Tune er med på å rekruttere dommere i norsk fotball.

Tune IL Fotball ønsker alle våre dommere LYKKE TIL med dømmingen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here